czwartek, 7 listopada 2024

Wytworny deser z jabłek

Kilka jabłek deserowych przetnij na pół, obierz ze skórki i wydrąż pestki. Gotuj na półmiękko w syropie cukrowym. Odsącz i napełnij wydrążone jabłka konfiturą ( dałam konfiturę z płatków róży). 1 kg kwaśnych jabłek obierz, pokrój w kawałki, wrzuć do rondla, podlej 1/2 szklanki białego wina i duś aż jabłka się rozpadną. Dodaj 1/2 szklanki drobnego cukru, 10 dkg rodzynek i mielony cynamon. Duś często mieszając aż uzyskasz gęstą marmoladę. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem. Wyłóż na dno marmoladą jabłkową. Na niej ułóż jabłka z konfiturą. Ubij sztywną pianę z kilku białek i cukru pudru. Wyłóż pianę na jabłka, posyp karmelem i płatkami migdałowymi.



 Zapiecz do zrumienienia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz