!0 białek ubij mikserem i usztywnij 10 dkg cukru pudru. Ubij kogel mogel z 10 żółtek, 20 dkg cukru pudru i łyzki gorącej wody. Dodawaj stopniowo kogel mogel do piany z białek ubijajac cały czas mikserem Zmieszaj 10 dkg mąki tortowej i 10 dkg mąki ziemniaczanej. Wsypuj powoli make posciankach naczynia cały czas ubijajac.Na końcu dodaj 1 łyżke soku z cytryny lub esencje waniliową. Dużą tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąka. Wylej masę do tortownicy i piecz w 180 stopniach sprawdzajac patyczkiem czy ciasto jest w srodku suche. Wyłacz piekarnik i zostaw ciasto na ruszcie go wystudzenia. Ubij mikserem 60 dkg kremowej śmietanki z 3 saszetkami smietanki fix Oetkera i 30 dkg cukru pudru. Biszkopt przekrój na trzy części. Nasacz spód syropem z brązowego cukru, soku z cytryny i likieru Cointreau. Wyłóż na biszkopt 20 dkg malin, przykryj 1/4 ubitej śmietany i drugą warstwa biszkoptu. powtórz poprzedni stopień. Ostatnis warstwe biszkoptu po nasączeniu syropem posmaruj pozostałą smietana po wierzchu i bokach. \udekoruj malinami i pokruszonym karmelem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz