W formie do tarty Tatin ogrzewaj 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru pudrui i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dodaj 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina i dalej ogrzewaj mieszjąc aż uzyskasz gładki karmelowy sos. 1 kg jabłek przekrój na połówki, obierz ze skórki, wydrąż środek i ułóż wokół brzegu formu wypukłością do dołu. Skrop sokiem z cytryny i ogrzewaj 25 min aż owoce zmiękną. Zostaw do ostudzenia. Odsącz puszkę moreli z syropu i ułóż je w środku formy wypukłością do dołu. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Rozłóż na owocach placek z ciasta francuskiego, oblep brzegi do wnętrza formy i piecz 30 min na złoty kolor. Zostaw na 15 min do ostygniecia. Przykryj formę talerzem i odwróć do góry dnem. Jeśli jakiś owoc pozostał na formie odklej go szpatułka i ułóż na tarcie. Podawaj ciepłą z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz