1 kg żeberek wieprzowych opłucz, osusz w papierowym reczniku, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej gęsi smalec i obrumień na nim pokrojone na porcje żeberka ze wszystkich stron. Zmniejsz ogrzewanie i smaż na malutkim ogniu jeszcze 10 min. Główkę młodej kapusty poszatkuj drobno, oprósz solą i zostaw na 30 min. W rondlu rozgrzej masło i zrumień na nim 5 dkg wędzonego boczku pokrojonego w kostkę. Zeszklij na tłuszczu drobno pokrojoną cebulę i szczypior. Z kapusty odciśnij wodę i wrzuć do rondla. Przykryj i duś 10 min. Gruszkę i dwa jabłka oczyść ze skórki i nasion, zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty. Wlej 100 ml białego wina, włóż żeberka i duś jeszcze 20 min. Pęczek koperku posiekaj i dodaj do kapusty. Dopraw danie solą i pieprzem i podawaj z młodymi ziemniakami z koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz