Zagotuj w garnku wodę i dodaj soli. Z główki młodej kapusty odrzuć wierzchnie zielone liście. Wycinaj nastepne liscie i wrzucaj do garnka. W moim mieszczą sie na raz 4 liście. Gotuj 5 min. pod przykryciem. Wyjmij na durszlak. Kontynuuj gotowanie jeszcze z dwiema partiami liści. Resztę kapusty zostaw na zupę. Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszkli na nim 2 cebule dymki i drobno pokrojoną papryczkę chili. Zostaw do ostudzenia. Włóż do miski 1/2 kg mielonej tłustej wieprzowiny. Dodaj 1 jajko, sól, pieprz, warzywa z patelni i posiekaną natkę pietruszki. Wyrób masę mikserem. Z każdego liścia kapusty wytnij zgrubiałe końce. Na dnie rondla ułóż zielony liść kapusty. 2 młode marchewki wyszoruj szczotką, pokrój na plasterki. Połowe marchewki rozsyp na liściu. Na marchewce ułóż 2 plastry wędzonego bekonu.Zawijaj porcje mięsa w liść tak jak gołąbek, układaj w rondlu. Na warstwę gołąbków wsyp resztęe marchewki, rozłóż 2 plastry bekonu i ułóż pozostałe gołąbki. Przykryj 2 plastrami bekonu i włóż parę łyżek bulionu drobiowego.
Posyp obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę 3 pomidorami. Dopraw solą i pieprzem. Wlej 1/2 szklanki białego wina i duś pod przykryciem 1/2 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz