Wlej do rondelka 200 ml bulionu z drobiu, włóż do niego 15 dkg masła. Mieszaj aż masło sie roztopi. Wbij do bulionu 3 jajka i ubij wszystko na jednolita masę. Dopraw solą i pieprzem. Wsyp 4 łyżki tartej bułki i wymieszaj starannie. Dodaj pęczek posiekanego koperku, wymieszaj, dodaj 1 kg mielonego mięsa z indyka. Wyrób mięso na jednolite ciasto, przykryj i wstaw do lodówki na 1 godz. Uformuj z mięsa kotlety, oprósz je mąką i smaż na klarowanym maśle. W rondlu rozgrzej klarowane masło i zeszklij na nim drobno pokrojoną czerwoną cebulę i szczypior.Dodaj 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojona papryczke chili. Duś 5 min. 4 pomidory obierz ze skórki, pokrój i dodaj do rondla. Wlej 100 ml białego wina i podgrzewaj aż zawartość rondla uzyska konsystencję sosu. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą i piprzem. Podawaj z kotletami i młodymi ziemniakami z koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz