sobota, 15 kwietnia 2023

Pascha wielkanocna gotowana

 1,5 l tłustego mleka zagotuj wraz z wanilią. Dodaj 1/2 l kwaśnej śmietany w której rozmąć 5 żółtek. Ogrzewaj 4 min na małym ogniu, odstaw na bok. Poczekaj aż twarożek sie zetnie i lekko przestygnie i przecedź przez sito wyłóżone gazą. Zostaw do wystudzenia. 15 dkg masła utrzyj z 10 dkg cukru pudru i skórka otarta z cytryny. Dodawaj po trochu twarożek cały czas ucierając. Do masy dodaj 5 dkg umytych i osuszonych rodzynek, 5 dkg mielonych migdałów, 3 dkg posiekanej smażonej skórki pomarańczowej i 3 dkg posiekanych orzechów włoskich. Pasche wyłóż na wilgotna gaze umieszczona w foremce do paschy lub na sicie, zakryj gazą, przykryj talerzem, obciąż ciężarkiem i zostaw do odciekniecia w chłodnym miejscu. odkryj gaze z wierzchu i wyłóż pasche na talerz lub półmisek. Zdejmij gazę i udekoruj konfiturą, ananasem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Trymaj w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz