sobota, 15 kwietnia 2023

Mazurek daktylowy :wileński"

 25 dkg suszonych daktyli pokrój w paski. Zalej je wodąi zostaw na 15 min. Odcedź i wysusz na reczniku papierowym. 25 dkg migdałów rozdrobnij malakserem. 25 dkg czekolady 85% zetrzyj na tarce o drobnych otworach. ^ białek ubij na piane. Dodaj szczyptę winianu potasu i 1/2 kg cukru pudru i ubijaj na 3 stopniu kuchenki aż masa troche zgęstnieje. Zdejmij z kuchenki i dalej ubijaj aż masa ostygnie. Wymieszaj z przygotowanymi dodatkami i wyłóż na wafel ułóżony na blasze. Wygładź szpachelką i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. pPo ostudzeniu polukruj lukrem cytrynowym i dowo9lnie udekoruj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz