sobota, 15 kwietnia 2023

Mazurek pomarańczowy

 3 żółtka oddziel od białek i wyłóż na sitko. Włóż sitko do wrzącej wody i gotuj żółtka 10 min.  Wyjmij z wody, poczekaj aż woda odcieknie i przetrzyj do malaksera w którym umieść wcześniej 30 dkg przesianej maki krupczatki, 20 dkg pokrojonwgo masła i 10 dkg cukru pudru. Wyrób ciasto malakserem, wyjmij, zagnieć i wstaw do lodówki na 30 min. Rozwałkuj ciasto na blasze i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do zrumienienia. Zostaw do ostudzenia. 2 cytryny i 1/2 kg pomarańczy sparz wrzącą wodą. Pokrój na części, usuń pestki i rozdrobnij w malakserze. Włóż do rondla, dodaj 50 dkg cukru, odrobine wody i smaż na gęstą, przejrzysta masę często mieszając. Odstaw na bok i dodaj10 dkg płatków migdałowych. Wymieszaj i wyłóż mase na upieczone kruche ciasto rozsmarowując nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Posyp płatkami migdałowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz