1/2 kg mąki tortowej szymanowskiej przesiej do miski i zagrzej. 8 dkg rodzynek opłucz i osusz. 5 dkg migdałów rozdrobnij malakserem. 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej i 5 dkgsmażonej skórki cytrynowej posiekaj w drobna kostkę. Forme do babki wysmaruj dwukrotnie masłem i oprósz mąką. Roztop w rondelku 15 dkg masła. 6 dkg drożdży rozetrzyj w kubku z łyżka cukru. 1/4 l mleka zagotuj i zalej nim 15 dkg mąki rozbijając mikserem aby nie było grudek. Przykryj i zostaw do ostygniecia. Dodaj roztarte drożdże, wymieszaj mikserem i zostaw przykryte w ciepłym miejscu do wyrośniecia. 10 żółtek utrzyj z 15 dkg curku na pulchna masę i dodaj do wyrośnietego rozczynu. Wsyp resztę mąki i wyrabiaj mikserem z końcówkami do ciasta aż ukażą sie pęcherzyki powietrza a ciasto będzie lśniace i gładkie. Dodawaj po trochu roztopione masło a gdy ciasto wszystko wchłonie dodaj bakalie i szczyptę soli. Wymieszaj starannie i przełóż ciasto do formy. Przykryj i zostaw w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi swoja objetość. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około godziny. Sprawdzaj patyczkiem czy już jest upeczone. Wyjmij z piekarnika i połóż na boku. Przewracaj co 5 min. na kolejny bok. Wyłóż na talerz i oblej lukrem cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz