piątek, 17 lutego 2023

Mule z fenkułem

 1 kg świeżych, oczyszczonych muli włóż do zimnej wodyn na godzinę po czym zmień wodę i zostaw na jeszcze 1 godzinę. W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej 2 drobno pokrojone szalotki i 3 ząbki czosnku wycisniete przez praskę. Fenkuł umyj, oczyść z łodyg, przekrój na ćwiartki i usuń twardy głąb. Pokrój warz\ywo w piórka i dodaj do rondla. Gdy fenkuł bedzie mięki wrzuć do rondla mule odrzucajęc otwarte. Wlej 1/2 szklanki białego wina, wsyp posiekaną natkę pietruszki, zagotuj, przykryj pokrywą i gotuj na śregnim ogniu 7 min. Ciabatę pokrój na kromki, skrop oliwa i zrumień w piekarniku. Podawaj mule w głębokich talerzach odrzucajac nieotwarte.


Sos skonsumuj z bruschetami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz