6 jaj i 20 dkg cukru pudru ubijaj mikserem prze 7 min. Dodaj 2 czubate łyżki kakao i 2 łyżki stopionego masła cały czas ubijając mikserem. Dodaj 1/2 szklanki ususzonego, rozdrobnionego i przesianego przez sito chleba razowego, 12 dkg zmielonych orzechów włoskich, skórke i sok z cytryny. Wymieszaj delikatnie i przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej resztka chleba razowego tortownicy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 40 min. Wyjmij tortownicę i postaw na ruszcie do ostygniecia. Zrób krem czekoladowy Russel. 1 jajko, 4 żółtka i 20 dkg drobnego cukru ubijaj na podstawce na kuchence z grzaniem 9. Gdy masa będzie sztywna zdejmij i dalej ubijaj do ostygniecia. 30 dkg masła ubij na pianę. 10 dkg 70-90% czekolady roztop w rondelku, przestudź i dodawaj do masła cały czas ubijając. Gdy wyczerpiesz czekoladę dodawaj ubite jajka. Na końcu dodaj kieliszek spirytusu jeśli tort jest dkla dorosłych. Przetnij ciasto na pół, nasącz dowolnym ponczem. Posmaruj dolny krążek 1/3 kremy przykryj drugim i wposmaruj reszta kremu góre i boki tortu. Udekoruj orzechami.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz