Składniki:
60 dkg mąki, 1 szkl. mleka, 3 dkg drożdży, 10 dkg masła 3 żółtka, 1 dkg cukru,
sól.
Drożdże rozetrzyj z cukrem. Gdy
będą płynne dodaj 30 dkg mąki i ciepłe mleko. Wyrabiaj mikserem aż masa będzie
jednolita o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj ściereczka i zostaw w
ciepłym miejscu aż rozczyn ruszy. Dodaj resztę maki i żółtka. Wyrabiaj mikserem
aż ciasto zacznie mieć pęcherze. Dodaj roztopione mało i dalej wyrabiaj
mikserem aż ciasto wchłonie tłuszcz. Zostaw na chwile pod przykryciem. Natłuść
blachę masłem i obsyp mąka. Nadziewaj pampuszki wybranym nadzieniem, układaj na
blasze i zostaw do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w temp.
180 stopni do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz