środa, 21 grudnia 2022

Pampuszki Babuni

Składniki: 60 dkg mąki, 1 szkl. mleka, 3 dkg drożdży, 10 dkg masła 3 żółtka, 1 dkg cukru, sól.

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Gdy będą płynne dodaj 30 dkg mąki i ciepłe mleko. Wyrabiaj mikserem aż masa będzie jednolita o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj ściereczka i zostaw w ciepłym miejscu aż rozczyn ruszy.  Dodaj resztę maki i żółtka. Wyrabiaj mikserem aż ciasto zacznie mieć pęcherze. Dodaj roztopione mało i dalej wyrabiaj mikserem aż ciasto wchłonie tłuszcz. Zostaw na chwile pod przykryciem. Natłuść blachę masłem i obsyp mąka. Nadziewaj pampuszki wybranym nadzieniem, układaj na blasze i zostaw do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w temp. 180 stopni do zrumienienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz