czwartek, 15 grudnia 2022

Tarta Tatin gruszkowo-jabłkowa

 4 gruszki i 4 jabłka (mogą być tylko gruszki albo jabłka) obierz, przykroj na pół, wydrąz nasiona i wrzuć do rondla z 300 ml Porto Ruby lub innego słodkiego wina, cynamonem i 15 dkg cukru. Gotuj aż owoce zmiekną. Wyjmij owoce na blache do tarty Tatin układając je wypukłością do dna. Syryp odparuj  aż zgestnieje i wylej go na owoce. Z 30 dkg mąki krupczatki, 20 dkg masła, 10 dkg cukrupudru i 3 żółtek zagnieć kruche ciasto i wstaw do lodówki na 30 min. wyjmij ciasto, rozwałkuj na placek nieco wiekszy od formy i przełóż na owoce. Uszczelnij ciastem boki tarty, nakłuj widelcem i piecz w temp.190 stopni przez 40 min. Wyjmij tartę izostaw na chwile aby ostygła.


Podważ nożem brzegi tarty. Przyłóz do blachy duży półmisek i odwróć szybko do góry.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz