niedziela, 30 października 2022

Szarlotka z jabłek i gruszek

 50 dkg jabłek obierz, pokrój w plasterki i włóż do rondla. Wsyp 12 dkg cukru i gotuj na srednim ogniu 10 min. 70 dkg gruszek obierz, pokrój na plasterki i dodaj do jabłek. Smaż aż gruszki będą miękkie. Dodaj 4 dkg płatków migdałowych, cukier waniliowy i skórkę starta z cytryny. Wymieszaj i odstaw do ostygniecia. Zrób kruche cisto z 20 dkg mąki krupczatki, 12 dkg masła, 7 dkg cukru pudru i 1 żółtka. Wstaw ciasto na 30 mni. do lodówki. Wysmaruj tortownicę masłęm i obsyp tartą bułką. Wyklej ciastem dno tortownicy, nakłuj widelcem i piecz b15 min. w temp. 200 stopni. Wyjmij ciasto z piekarnika, obsyp tarta bułka. Wyłóż na wierzch masę owocową, posyp po wierzchu 4 dkg płątków migdałowych i piecz 20 min. w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz