Opakowanie szafranu wsyp do kielisza wódki. Zostaw do czasu zrobienia sosu.Mrożene krewetki (12-16) sztuk opłucz, zostaw do rozmrożenia na papierowym ręczniku. Rozgrzej na patelni klarowane masło i obsmaż pozbawione ogonków krewetki przez kilka minut. poszp sola i pieprzem.Włóż do garnka 2 pokrojone marchewki, 2 pokrojone pory, 2 cebule przepołowione, 1 cytryne pokrojona w talarki i garść pieprzu ( ja zamiast marchewki i pora użyłam 20 dkg mrożonej włoszczycny pokrojonej w paski) Zalej warzywa 2 l zimnej wody, zagotuj i gotuj 20 min. filety z soli (6-8 sztuk) opłucz, osusz w papierowym ręczniku, oprósz solą i pieprzem. Włóż filety do bulionu i gotuj 7 min. utrzymując temperature poniżej wrzenia. Wyjmij filety łyżką durszlakową na półmisek. Wyłóż na rybe krewetki. Przyktyj folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 110 stopni. Roztop w rondlu 2 łyżki masła. Dodaj 2 łyżki mąki, zasmaż i ubijaj z1/2 kubka białego wina do jednolitej konsystencji. Dodaj 200 ml śmietanki 30% i dalej ubijaJ sos. Na koniec wlej wdke y roypusycyonzm syafrane.. Wzmiesyaj i polej rzbe sosem. Oprsy posiekana natk pietrusyki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz