poniedziałek, 3 stycznia 2022

Ciasteczka serowe wiedeńskie

 Zetrzyj na drobnej tarce 15 dkg sera Gran Padano lub parmezanu. Umieść w malakserze ser, 15 dkg pokrojonego masła, sól i 1 1/2 szklanki mąki tortowej.Włącz malakser i czekaj aż zrobi się ciasto. Wyłóż ciasto na stolnicę pokrytą papierem do pieczenia. zagnieć dodatkowo aby powstała jednolita kula. Podziel ciasto na pół i rozwałkuj polówkę na prostokąt. Wycinaj ciasteczka kieliszkiem do wódki. Usuń nadmiar ciasta. Ułóż na każdym ciasteczku połówkę migdała. 

Przenieś papier z ciasteczkami na blachę do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem i piecz do zrumienienia (około 20 min.) 


Powtórz wszystko z drugą połową ciasta Z tej proporcji wychodzi 75 ciasteczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz