poniedziałek, 27 września 2021

Sznycle z rydzami

2 sznycle cielęce opłucz wodą, wysusz w reczniku papierowym, zbij lekko tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem i mąka i smaż na klarowanym maśle z obu stron na rumiano. Przełóż na talerz.15 dkg rydzów opłucz w letniej wodzie, oczyść z runa leśnego (ja to robię szczoteczka kuchenną) i ułóż na papierowym ręczniku. Gdy grzyby obciekną z wody przełóż je na tacę i przykryj ściereczka. Rozgrzej na patelni porcje masła i smaż na niej oczyszczone rydze. Najpierw stroną z blaszkami, potem odwróć ismaz dalej posypując sola i p[ieprzem. Przełóż rydze na sznycle, oblej masłem ze smażenia, przykryj folią aluminiową i wstaw na 10 minut do nagrzanego do 110 stopni piekarnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz