Pół pęczka białych i zielonych szparagów pozbaw twardych końcówek, obierz i ugotuj w ocukrzonej wodzie z dodatkiem bulionu warzywnego - białe 15 min a zielone 5 min. Wyjmij na papierowy ręcznik żeby usunąć nadmiar wody. Pół główki sałaty masłowej umyj, osusz i rozłóż na półmisku. Rozsyp na sałacie roszponkę i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Ugotuj jajko na twardo, ostudź i pokrój na ósemki. Szparagi pokrój na 3 lub cztery kawałki i rozłóż na sałacie. Szynkę serrano pozawijaj w ruloniki i ułóż na wierzchu. Udekoruj półmisek jajkami, posól i posyp pieprzem.
Zrób sos z białego octu balsamicznego, soli, pieprzu, miodu, białego wina i oliwy. Rozdrobnij w malakserze 1/2 pęczka natki pietryszki, tyle samo listków bazylii i tymianku. Wymieszaj zioła z winegreta i podawaj z sałata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz