poniedziałek, 1 marca 2021

Polpettone Marcelli

 60 dkg mielonego mięsa wołowego umieść w misce. 7 dkg mortadeli bolońskiej posiekaj drobniutko i dodaj do mięsa.  Duży pęczek natki pietruszki posiekaj drobno razem z ząbkiem czosnku i dodaj do miski. Wbij 2 jajka, dopraw solą i pieprzem. Wyrób mięso dokładnie (najlepiej mikserem z końcówkami do ciasta), przykryj i zostaw w lodówce na godzinę lub więcej. Uformuj z masy mięsnej klops, obtocz go starannie w tartej bułce. Na dużej patelni rozgrzej klarowane masło i oliwę i na bardzo gorącym tłuszczu obrumień klops ze wszystkich stron. Oblej mięso kieliszkiem białego wina i ogrzewaj aż wino wyparuje.  Wlej na patelnię 300 ml wołowego rosołu, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj pokrywka i duś 30 min. Wyjmij na deskę i pokrój w plastry.


Podawaj mięso oblane sosem spod pieczenia z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem jesiennym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz