2 dkg suszonych borowików zalej ciepłą wodą i zostaw do namoczenia. 1/2 główki białej kapusty obierz z wierzchnich liści, przekrój na ćwiartki i blanszuj przez 5 min. we wrzącej wodzie. Wyłóż na sito do odcieknięcia. W rondlu rozgrzej klarowane masło. Dużą cebulę oczyść z łusek i pokrój w piórka. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż aż się zeszkli. Paprykę oczyść, pokrój w paski i dodaj do cebuli. Cukinię pokrój w półplasterki i dodaj do rondla. Marchew i pietruszkę oczyść i zetrzyj na tarce o dużych otworach Przełóż do rondla i duś na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Kapustę pozbaw głąba, pokrój w kostkę i dodaj do rondla. Włóż grzyby razem z wodą w której się moczyły. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Dodaj kilka obranych ze skórki pomidorów (albo puszkę pomidorów w zalewie),, obrane i starte na tarce o dużych otworach jabłko, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ziemniakami z wody.
Możesz też wykorzystać bigosik do omletu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz