poniedziałek, 8 marca 2021

Omlet ze szpinakiem

 25 dkg mrożonego szpinaku włóż do rondla. Podlej niewielką ilością wody, przykryj i ogrzewaj na małym ogniu aż szpinak się rozmrozi. Dodaj łyżkę masła, 2 łyżki twarożku Philadelphia, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i cukier bo smaku. Wymieszaj starannie i trzymaj w cieple. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Wbij do kubka dwa jajka, wlej 2 łyżki śmietanki 30%, posól i ubij dobrze widelcem. Wylej masę jajeczna na gorący tłuszcz, smaż podnosząc brzegi omletu aby płynna masa spłynęła na patelnię. Przykryj pokrywką aby wierzch omletu też się ściął. Zsuń omlet na talerz. Wyłóż na jedną połowę przygotowany szpinak i przykryj druga połową omletu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz