Wsyp do rondla 175 g drobnego cukru. Dodaj 4 łyżki wody i gotuj na dużym ogniu często mieszając zawartością rondla. Gdy masą zbrązowieje oblej kajmakiem naczynie do sufletów (ścianki i dno). Zagotuj 425 ml mleka z 200 ml śmietanki 30% i dwiema łyżeczkami esencji waniliowej. przykryj i odstaw do przestudzenia. Wsyp do naczynia do ubijania 75 g drobnego cukru. Wbij 5 jajek i 2 żółtka. Ubijaj mikserem aż masa będzie puszysta. Wlewaj powoli mleko cały czas ubijając. Wlej krem do formy sufletowej. Przykryj formę folią i wstaw do naczynia z gorącą wodą, która powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekaj tak długo, aż nóż wbity 5 cm od ścianki naczynia będzie suchy. Wyjmij z piekarnika , zostaw do przestygnięcia i wstaw do lodówki na cała noc.
Odetnij nożem brzegi kremu. Przykryj formę półmiskiem, odwróć do góry dnem i Poczekaj aż krem wysunie się z formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz