poniedziałek, 8 marca 2021

Antrykot z grzybami

 Opłucz antrykot w zimnej wodzie, osusz w papierowym ręczniku i umieść w ceramicznym naczyniu. Zalej mięso 1/2 szklanki czerwonego wina. Obierz i pokrój 2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera i cebulę. Obłóż warzywami mięso, przykryj i zostaw w chłodzie do następnego dnia. 10 dkg suszonych grzybów zalej zimna woda i zostaw do namoczenia. Wyjmij mięso z marynaty, osusz i smaż na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na rumiano. Zalej winem z marynaty i gotuj aż wino wyparuje. Dodaj kubek wołowego rosołu i odsączone grzyby. 5 dkg szynki pokrój i dodaj do garnka. Posól i posyp mielonym pieprzem i Duś pod przykryciem do miękkości mięsa. Podawaj z ziemniakami z wody i sałatka z pekińskiej kapusty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz