30 dkg borowików oczyść z piasku i igliwia, opłucz i pokrój w plasterki. 2 cukrowe cebule oczyść z łupin, pokrój w piórka. 3 ząbki czosnku obierz z łusek i pokrój w plasterki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki gęsiego smalcu i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj borowiki i smaż aż grzyby się zrumienią mieszając cały czas. Dopraw sola i pieprzem. Wyłóż na półmisek i trzymaj w cieple. Polędwicę wołową umyj, osusz w papierowym rureczniku, pokrój na cienkie bryzole. Rozbij mięso tłuczkiem, oprósz sola, pieprzem i mąka. Na patelni rozgrzej kolejna łyżkę smalcu. Smaż bryzole po 2 minuty z każdej strony, przełóż na borowiki, połóż na każdym płatek masła. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz