wtorek, 21 lipca 2020

Ucha

1/2 kg wypatroszonych i oczyszczonych z łuski płotek umyj, włóż do garnka. Obetnij głowy i płetwy z 2 pstrągów , dołóż do płotek. Pstrągi pokrój na dzwonka, posól i zostaw w chłodzie. Zalej płotki i głowy 2 litrami wody, dodaj 2 korzenie pietruszki, seler, por, garstkę ziela angielskiego i pieprzu. Posól i gotuj 2 godz. na małym ogniu. Przecedź wywar do innego garnka, z miazgi wyciśnij maksymalnie cały sos. Miazgę zalej wodą z niewielka ilością rosołu, gotuj jeszcze 30 min. przecedź do pozostałego rosołu i znowu starannie wyciśnij. Włóż do rosołu dzwonka pstrąga, gotuj 5 min. Wyjmij łyżka cedzakową na deskę i oczyść rybę z ości. Włóż oczyszczone kawałki pstrąga, zagrzej, dodaj 2 kieliszki wódki i trochę soku z cytryny (niekoniecznie). Podawaj zupę posypaną posiekanym koperkiem.


Ucha dobra jest z każdą słodkowodna ryba. Tu wersja z miętusem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz