wtorek, 7 lipca 2020

Bigos z młodej kapusty

Główkę młodej kapusty oczyść z wierzchnich lisci, umyj i poszatkuj.Włóż do dużego rondla, dodaj 3 młode pokrojone w kostke cebule, 2 obrane i starte na grubej tarce marchewki, umyte żeberka wieprzowe i łyżkę bulionu drobiowego Winiary. Posól, dodaj listek laurowy i garstke ziela angielskiego, podlej 3/4 l wody i duś na małym ogniu 1 godz. Wyjmij żeberka i pokrój je w kostkę usuwajac kości. Pokrój 10 dkg boczku wędzonego, 10 dkg kiełbasy polskiej i jesli masz resztki mięsa z obiadu. Dodaj wszystko do bigosu, wymieszaj i duś dalej 1 godz. 1/2 kg pomidorów sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostke i dodaj do bigosu. Wlej 2 łyżki passaty, dopraw solą i pieprzem Dodaj pęczek posiekanego koperku, wymieszaj, ogrzewj jeszcze 10 min. i podawaj z młodymi ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz