Polędwiczkę wieprzową umyj, osusz w papierowym ręczniku, Dopraw solą i pieprzem Rozgrzej na patelni łyżkę klarowanego masła i obrumień mięso ze wszystkich stron. Wlej 1/2 szklanki wytrawnego sherry i gotuj 1 min. Dolej 1/2 szklanki rosołu z drobiu, wyciśnij do dania 2 ząbki czosnku, dodaj 5 listków drobno posiekanej szałwii i skórkę starta z pomarańczy. Zagotuj, przykryj pokrywka, zmniejsz ogień i duś 20 min. obracając w połowie na drugą stronę. Wyjmij polędwiczkę na deskę, pokrój w plastry i trzymaj w cieple. Sos zagotuj. 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej rozmieszaj w soku z pomarańczy, wlej do sosu i gotuj mieszając aż sos zgęstnieje. Przelej sos do sosjerki. Plastry polędwiczki polej odrobiną sosu, udekoruj listkami szałwii i cząstkami pomarańczy.
Podawaj z zielonymi szparagami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz