wtorek, 21 lipca 2020

Pieczeń cielęca po portugalsku

1 kg udźca cielęcego umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Ułóż w misce, zalej 2 szklankami białego wina, przykryj i zostaw na kilka godzin obracając co jakiś czas. Łyżkę pokrojonej w drobną kostkę słoniny stop na małym ogniu. Dodaj do niej 2 łyżki klarowanego masła. Wyjmij mięso z marynaty, usuń czosnek i ułóż mięso w brytfance. Oblej stopionym tłuszczem i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku do zrumienienia. Zmniejsz ogrzewanie do 180 stopni, oblej mięso marynata i piecz jeszcze 1 godz. Zostaw w wyłączonym piekarniku na 15 min. pokrój w plastry i podawaj z sosem spod pieczeni. Na przykład z fasolka szparagową.




Albo z sałatka z cykorii i młodymi ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz