poniedziałek, 8 czerwca 2020

Pasztet z kurczaka i orzeszków pistacjowych

Wytrybuj mięso z 2 kg kurczaka pozbawiając je wszystkich ściegien, tłuszczu, błon i skóry. Jeden filet z piersi o wadze 175 g pokrój w 1 cm kostki. Resztę mięsa przepuść dwukrotnie przez maszynke, drugi raz przez sitko pasztetowe.2 kromki chleba tostowego okrój ze skórki, pokrój na kawałeczki i zalej1/2 szklanki śmietanki.  Dodaj do chleba mięso, okrojoną pierś z kurczaka, 10 dkg pokrojonej w 1 cm kostke gotowanej szynki, łyżkę posiekanego świeżego estragonu, 4 posiekane dymki, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1/2 szklanki orzeszków pistacjowych, sól i pieprz. Wyrób masę mikserem a potem reka na jednolite ciasto. Ułóż na blasze duży kawałek folii, posmaruj go oliwą i wyłóż na nią masę pasztetową. Uformuj z mięsa wałek o średnicy około 10 cm, zawiń go szczelnie folią ze wszystkich stron i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 1,5 godz. Wyjmij pasztet i zostaw do ostudzenia do następnego dnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz