środa, 27 maja 2020

Krem z konfitur morelowych

1/2 kg moreli ponakłuwaj szpilką i mocz w zimnej wodzie 1 godz. W rondlu zrób syrop z 35 dkg cukru i wody tyle aby zamoczyła cukier. Morele wypestkuj , pokrój na kawałki i wrzuć do wrzacego syropu. Zagotu i odstaw do nastepnego dnia. Dosyp do rondla  20 dkg cukru i ponownie zagotuj i odstaw do wystudzenia. Dodaj jeszcze 15 dkg cukru, zagotuj i rozdrobnij blenderem. Zostaw do wystudzenia. 2 łyżeczki żelatyny zalej 2 łyżkami gorącej wody i ogrzewaj mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zostaw do wychłodzenia. 40 ml śmietanki kremowej ubij na sztywno, ubijając dodaj żelatynę, konfiturę i 2 łyżki likieru Cointreau. Przełóż do formy i zosaw na 4 godz. w zamrażalniku. Wyjmij formę i wyłóż krem na talerz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz