wtorek, 4 lutego 2020

Pstrąg pod pomidorową pierzynka

Filety pstraga umyj, osusz w papierowym reczniku, obetnij płetwy, oprósz sola i pieprzem. Zostaw w chłodnym miejscu. W rondlu rozgrzej klarowane masło i poddus na nim 2 cukrowe cebule pokrojone w kostke. Dodaj 1/2 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostke. Duś az wyparuje połowa płynu. Dodaj 1/2 szklanki białego wina Ogrzeawj aż uzyskasz konsystencję pure. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem. Ułuz w nim filety pstrąga. Oblej filety stopionym masłem i pomidorowym pure. Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30 min.


Podawaj z ryżem na sypko.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz