czwartek, 5 grudnia 2019

Gruszki w kremie mascarpone

1 kg dojrzałych gruszek konferencja przekrój na połówki, obierz ze skóry, oczyść z nasion i ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Obsyp gruszki brązowym cukrem. Zrób krem z 1/2 szklanki cukru, 4 łyżek masła, 1 żółtka, 2 łyżek mąki i 250 dkg sera mascarpone. Wymieszaj krem na jednolitą masę i rozsmaruj na gruszkach. Wstaw do nagrzanego do 115 stopni piekarnika i piecz do zestalenia się kremu.


Możesz też zapiec w ten sposób brzoskwinie. Jeśli dojrzałe, to obciagnij je ze skóórki. Jesli twarde, to przekrój na pół i gotuj w syropie układając przecieciem do dołu i ptzykrywajac z góry pergaminem. Osącz po ostydzeniu ipozbaw skórki. Brzoskwinie pokrój w plasterki i dalej postepuj jak z gruszkami. Pod koniec pieczenia zwieksz temperature w piekarniku do 180 stopni aby wierzch sie zarumienił.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz