2 dkg drożdży rozetrzyj w kubku z łyżką cukru. Zalej drożdże 100 ml ciepłej wody, wymieszaj dokładnie. Wsyp do naczynia 15 dkg mąki gryczanej, dodaj 1 żółtko, wlej drożdże z wodą i wymieszajj wszystko na jednolitą masę mikserem. Dodaj tyle mleka, żeby po wymieszaniu uzyskać konsystencję ciasta na naleśniki. Wsyp szczyptę soli i zostaw ciasto przykryte ściereczka na 2 godz. Wymieszaj i zostaw jeszcze na 1 godz. Rozgrzej na patelni klarowane masło i na średnim ogniu smaż kolejne bliny wlewając 1 chochelkę ciasta. Gdy ciasto się zetnie przewróć je łopatka na drugą strone i smaż do zrumienienia. Przekładaj kolejne bliny na gorący półmisek skrapiając je roztopionym masłem. Podawaj ze śmietaną i kawiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz