czwartek, 5 grudnia 2019

Pasztet z kaczych wątróbek

1 kg kaczych wątróbek umyj, oczyść z błon, wysusz na papierowym Ręczniku. Na patelni rozgrzej klarowane masło i smaż watróbki ze wszystkich stron aż będą rumiane. Przełóż do miski, zalej 150 ml porto i odstaw. 10 dkg suszonych podgrzybków zalej ciepłą wodą i gdy namokna gotuj 15 min. Na patelni stop 30 dkg pokrojonej w kostke słoniny, dodaj 3 obrane i pokrojone cebule. 1/2 kg łopatki cielęcej umyj, osusz i pokrój na kawałki. Dodaj mieso do cebuli i słoniny. Smaż aż całe mięso sie zrumieni. Przełóż do garnka. Wlej na patelnie trochę wody i gotuj odskrobując resztki ze smażenia. Wlej wodę do garnka z mięsem, dodaj ugotowane grzyby i duś pod przykryciem 1 godz. Dodaj do mięsa wątróbki razem z porto i duś jeszcze 15 min. Ostudź i zmiel w maszynce do mięsa dwukrotnie (drugi raz przez sitko pasztetowe). Dodaj do masy pasztetowej łyżke miałkiej soli, zmielony pieprz, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 żółtka, 100 ml brand. Wyrób masę mikserem. Nałóż do foremek pasztetowych. Z tej proporcji wychodzii 1 mała i 2 duże foremki. Wstaw foremke do łaźni wodnej i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 1,5 godz. Zostaw do wystudzenia do nastepnego dnia. Wyłóż na deskę, pokrój na plastry i podawaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz