wtorek, 5 listopada 2019

Tort jagodowy

Utrzyj mikserem na krem 4 żółtka z 3 łyżkami gorącej wody, paczką cukru waniliowego, 15 dkg cukru pudru i skórka starta z cytryny. Ubij mikserem 6 białek, dodając po chwili łyźżeczkę winianu potasu i 5 dkg cukru pudru. Dodaj do białęk masę żółtkową i dalej ubijaj, dodając po chwili 10 dkg mąki i 10 dkg maki ziemniaczanej oraz 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wylej masę do natłuszczonej tortownicy i piecz w 195 stopniach 40 min 60 dkg jagód umyj, zalej 300 ml białego wina, dodaj cukier do smaku i zagotuj. 6 łyżeczek żelatyny namocz w zimnej wodzie, podgrzej do rozpuszczenia żelatyny. Jagody przetrzyj przez sito, dodaj żelatynę, zostaw do momentu, gdy zacznie tężeć. Ciasto przekrój na pół. Wlej połowę galarety, przykryj drugą połową ciasta. Wylej reszte galarety, odstaw do stężenia 200 ml śmietanki ubij z grenadyna i rozsmaruj na torcie. Posyp pestkami granata..


Pokrój na porcje i podawaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz