wtorek, 5 listopada 2019

Pieczeń cielęca po włosku

Udziec cielęcy umyj, osusz w papierowym ręczniku, posyp tymiankiem, pieprzem, solą i liśtkami laurowymi. Obłóż plastrami wędzonego boczku, zesznuryj całoć i obsmaż ze wszystkich stronna klarowanym maśle, Oczyść 10 marchewek i 5 szalotek Do żarodpornej brytfanki włóż mięso, marchewki i cebulki oraz 2 liście laurowe. Zalej filiżanka gorącego rosołu. Na mięsie ułóż plasterki masła, przykryj pokrywą i piecz w temp. 180 stopni 1,5 godz. przewracając mieso co jakis czas i podlewajac sosem. Zosat w wyłączonym piekarniku na 15 min. Usuń sznurek, pokró w plastry.


 i podawaj z ziemniakami pure i sałatą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz