poniedziałek, 25 listopada 2019

Nadwiślańska zupa rybna

1/2 kg łososia opłucz, osusz w ręczniku papierowym, pozbaw skóry i błon, które zachowaj. Pokrój rybe w sześciany. Zrób marynatę z 3 łyżek oliwy, ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, skórki pomarańczowej otartej z pomarańczy, 2 łyżek pastisu i szczypty włókien szafranu. Zostaw w chłodnym miejscu pod przykryciem.  Rozgrzej w garnku oliwę i zeszklij na niej pokrojone 2 pory, cebulę, 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, bouquet garni,starą skórkę z pomarańczy, szafran, poprykę czerwona i 70 dkg pomidorów pokrojonych w ćwiartki.Wrzuć do garnka resztki z oczyszczania łososia i 1/2 kg umytych i wypatroszonych okoni. 


Zalej wszystko wrząca wodą tak aby zakryła zawartośc na 2,5 cm powyżej. Osól i gotuj na małym ogniu 30 min. szumując według potrzeby. W dużym garnku rozgrzej oliwę .Oczyść i pokrój drobno 2 cukrowe cebule i duży koper włoski i duś na oliwie kilka minut. Przecedź wywar do garnka, zagotuj i na małym ogniu wrzucaj kawałki łososia tak aby nie przerywać gotowania. Dodaj opakowanie mrożonych owoców morza. 1/4 kg małych pomidorków pokrój w plastry i dodaj do garnka. Gotuj aż ryba i owoce morza sie ugotują Podawaj z grzankami z rdzą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz