wtorek, 26 listopada 2019

Gicz cielęca w sosie z białego wina

Umytą i pokrojona na plastry gicz cielęcą włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu 30 min. Dodaj oczyszczoną włoszczyznę, cebulę, ziele angielskie, liśtki laurowe i ziarnka pieprzu. Gotuj do miękkości mięsa. Wyjmij mięso z rosołu, oddziel od kosci, ułóż na półmisku, skrop rosołem, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzxanego do 110 stopni piekarnika. Oczyść pęczek zielonych szparagów, wrzuć je do przecedzonego rosołu i gotuj 5 min. Wyjmij szparagi na papierowy ręcznik i gdy będą suche przełóż je do mięsa. Zrób sos z białego wina i polej nim szparagi i mięso. Trzymaj w piekarniku do czasu podania. Resztę sosu podaj w sossjerce.


Dobra jest również wersja z gotowanym i polanym masłem kalafiorem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz