Comber jagnięcy bez kości umyj, osusz w papierowym ręczniku. Zrób marynatę z łyżeczki igieł rozmarynu, listków tymianku, 3 ząbków czosnku wyciśniętego przez praskę, 1 czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki, 1/2 szklanki czerwonego wina, soli, pieprzu i 1 łyżki oliwy. Umieść mięso i marynatę w rękawie, dobrze wymieszaj i zostaw w lodówce na dobę lub więcej. 3 duże ziemniaki, korzeń pietruszki, 2 marchewki oczyść, umyj, pokrój w paski. Włóż warzywa do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj wszystko aby warzywa były pokryte przyprawami. Wstaw warzywa na najniższą półkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Wyjmij comber z marynaty, oczyść z ziół i obsmaż ze wszystkich stron na patelni. Przełóż mięso na brytfankę z rusztem, wstaw na wyższą półkę piekarnika i piecz razem z warzywami przez 30 min. Ułóż na combrze koktajlowe pomidorki gałązkowe i piecz jeszcze 15 min. Wyjmij wszystko z piekarnika, pokrój comber w plastry i podawaj.
Gdy na dworze upał wyjmij comber z zaprawy, osusz w papierowym ręczniku i obsmaż na oliwie w rondlu. Wlej do rondla zaprawę i duś na małym ogniu do miękkości podlewając czerwonym winem w miarę potrzeby. Wyjmij comber na deskę, potnij tasakiem na porcje i podawaj z młodymi ziemniakami i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz