Kalafior oczyść, umyj i ugotuj al dente w odsolonej i ocukrzonej wodzie. Odcedź, pokrój na ćwiartki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Poledwicę wołową umyj, osusz w papierowym reczniku, opróśż świeżo zmielonym pieprzem, skrop oliwa i zostaw na godzine. Obsmaż poledwićę ze wszystkich stron, posól, pokrój na plastry i przełóż do kalafiora. Na patelni zeszklij na oliwie pokrojona w plasterki cebule i ułóż ja na polędwicy. 2 łyżki klarowanego masła rozgrzej w rondlu. Dodaj 2 łyzki mąki i zasmaż nie rumieniąc. Wlej powoli szklanke rosołu wołowego, wymieszaj trzepaczka i gotuj na małym ogniu 5 min. Dodaj 3 łyżki śmietany, posiekana natkę pietruszki, dopraw sola pieprzem i sokiem cytrynowym. Polej kalafior sosem i zapiekaj w 130 stopniach .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz