Dynię Hokkaido umyj starannie w ciepłej wodzie. Osusz papierowym ręcznikiem, obetnij ogonek i piętkę. Przekrój na pół, wydrąż łyżką miąższ z pestkami. Pokrój na kawałki. Blachę dopieczenia wysmaruj oliwą, ułóż na niej kawałki dyni, posól,,udekoruj gałązkami tymianku i rozmarynu. Wstaw do nagrzanego do 180 stopno piekarnika i piecz 30 min. Ostudź i zmiksuj blenderem. Rozgrzej w garnku klarowane masło. Obierz 3 ziemniaki, kawałek korzenia imbiru i 3 marchewki, pokrój na kawałki i duś na masle 10 min. Zalej warzywa bulionem warzywnym i gotuj 30 min. Rozdrobnij blenderem, dodaj mus z dyni, wymieszaj wszystko na gładko. Dopraw solą i kurkumą. Podawaj z olejem z ostropestu i gzankami lub pestkami dyni, słonecznika i orzeszków piniowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz