16 krewetek rozmroź osusz i smaż na rozgrzanej oliwie z obu stron aż zrumienią sie lekko. Przełóż na papierowy recznik i zostaw do ostudzenia. Zdejmij pancerzyki z ogonków i odłóż. Umyj i osusz 4 udka z kurczaka. Rozgrzej na patelni oliwę i obsmaż udka ze wszystkich stron. Przełóż do rondla. Na patelni zeszklij pokrojoną w plasterki cebulę cukrową, obsyp ją 2 łyżkami mąki i smaż jeszcze 2 min. Wlej 1/2 szklanki białego wina i 2 łyżki brandy. Mieszaj tak długo aż uzyskasz jednolity sos. Dodaj sos do udek, Wrzuć pancerzyki krewetek, dolej 3/4 szklanki bulionu drobiowego, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, passatę (2 łyżki) i bouqet garni. Zagotuj i na małym ogniu duś potrawę 25 min. Wyjmij udka na deskę. Sos przecedź przez sito wyciskając maksymalnie. Wlej sos do rondla, dodaj 150 ml śmietanki, wymieszaj i gotuj do zagęszczenia sosu. Wrzuć do sosu udka i krewetki, posyp posiekaną pieteuszką.
Podawaj z ziemniakami i sałatką z kalafiora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz