3 czerwone papryki umyj, oczyść z nasin, pokrój na kawałki, ułóż na blasze wyłóżonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku aż skórka zbrązowieje. Wyłóż papryki do miski, przykryj folią spożywczą i zostaw do ostudzenia. Zdejmij skórkę z papryk i ułóż je wypukło strona do dna na formie do tarty Tatin. Pomiędzy paprykami ułóż przekrojone na pól pomidorki koktailowe. Wymieszaj 2 łyżki oliwy z solą pieprzem ziołowym, tymiankiem i rozmarynem. Polej oliwą warzywa. Przykryj warzywa płatem ciasta francuskiego lub kruchego. Obciśnij dokładnie brzegi, ponakłuwaj w kilku miejscach, wysmaruj roztopionym nasłe i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarniak na 15 min. Jeśli ciasto już się zrumieniło wyjmij je na wierzch i po 10 min. wyłóż na półmisek przykładając go do formy i odwracając o 180 stopni. Udekoruj tartę dowolną wędliną i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz