poniedziałek, 22 lipca 2019

Tabouleh z jagnieciną

Zrób marynatę z oliwy, soku z cytryny i wyciśniętego przez praskę czosnku. Kotlet z udźca jagnięcego obtocz w marynacie, włóż do pojemnika z pokrywką i wstaw do lodówki na noc. Zrób sos cytrynowy z 2 łyżek oliwy, soku z cytryny, wyciśniętego przez praską ząbka czosnku, łyżeczki miodu, soli i pieprzu. Umyj i pokrój drobno ogórek, papryke, cebule dymki i pomidory. Posiekaj grubo pęczek miety i natki pietruszki. Wrzuć wszystkie warzywa i zioła. Zalej sosem i wymieszaj. Dodaj 10 dkg kuskusu, wymieszaj rekami, przykryj talerzem, obciąż czymś cięzkim i zostaw na godzinę. Mięso oczyść z czosnku i smaż na grilowej patelni z obu stron tak jak lubisz. Pokrój mięso na kawałki. Tabouleh wyłóż na sałatę na półmisek. Ułóż na wierzchu mięso i podawaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz