czwartek, 25 lipca 2019

Kurczę pieczone z pieczarkami

Zrób marynatę z 2 łyżek sosu sojowego jasnego, 4 łyżek oliwy, 1 łyzki soku z cytryny, 3 ząbków czosnku, 1/2 łyzeczki majeranku, 1/2 łyzeczki tymianku, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu i 1/5 łyżeczki soli. Wymieszaj i odstaw. Umyj kurczaka zagrodowego, osusz w papierowym reczniku, posmaruj marynata i włóż do rekawa do pieczenia. Oczyść i umyj małe pieczarki, powkładaj je w koło kurczaka i w środku. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 60 min. Zostaw w wyłączonym piekarniku na 15 min. 


wyjmij na deske, pokrój i podawaj z ryżem i zielona sałatą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz