wtorek, 30 lipca 2019

Cielęcina pieczona w rękawie

1 kg udźca cielęcego umyj i włóż na 1 godz. do osolonej wody. Wyjmij z wody, osusz papierowym recznikiem, obłóż pokrojona w tlarki cebula, wyciśnietym przez praske czosnkiem i listkami laurowymi. Skrop oliwo i zostaw na godzinę. Usuń listki laurowe i połowę cebuli. Włóż mięso do rękawa, wlej 1/2 szklanki białego wina, zamknij rekaw i ułóż mięso na brytfance. Poprzekłuwaj rekaw szpilka w kilku miejscach i wstaw brytfanke do nagdzanego do 220 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Po 15 min. zmniejsz ogrzewanie do 180 stopni i piecz 45 min. rozetnij worek i dopiekaj przez 15 min.. Wyjmij brytfanke i zostaw na 15 min. Wyjmij mięso na deskę, pokrój w plastry i podawaj z pieczonymi ziemniakami i zasmażanym szpinakiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz