1/2 kg łopatki cielęcej umyj, pozbaw błon, osusz i pokrój jak na gulasz. 10 dkg wędzonego boczku pokrój w kostkę i wrzuć do rondla na rozgrzany smalec gęsi. Cukrową cebulę oczyść z łusek, pokrój w kostkę i dodaj do boczku. Smaż na średnim ogniu aż cebula się zeszkli. Odsuń na bok cebulę i boczek i smaż na rumiano pokrojone mieso. Gdy sie zrumieni ze wszystkich stron zalej potrawę 1/2 szklanki białego wina, wymieszaj i duś pod przykryciem 45 min. mieszając co jakiś czas i uzupełniając winem w razie potrzeby. Rozgrzej na patelni klarowane masło. 20 dkg kurek opłucz szybko na sicie, osusz ręcznikiem papierowym i wrzuć na patelnię. Smaż kilka minut i dodaj do rondla z mięsem. Duś potrawę jeszcze 10 min. zalej 100 ml. śmietanki i osól do smaku.
Podawaj z młodymi ziemniakami i kalafiorem.
Podawaj z młodymi ziemniakami i kalafiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz