poniedziałek, 10 czerwca 2019

Tarta z wędzonym łososiem

Zrób kruche ciasto z 30 dkg mąki, 20 dkg solonego masła i 1/2 szklanki zimnej wody. Wyklej ciastem formę do tarty i wstaw na 1 godz. do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki, przykryj je pergaminem, wysyp na pergamin fasolę i piecz 10 min. Wyjmij ciasto, zdejmij pergamin z fasolą. Ułóż na cieście 10 dkg wędzonego łososia w plastrach. Nałososiu ułóż plastry sera królewskiego, 2 pomidory pokrój w kostke i rozsyp po tarcie. Pęczek szczypiorku pokrój drobno i posyp tartę. 


Roztrzep w garnuszku 1/2 szklamki śmietany, 3 jajka, sól i pieprz i polej tartę. Piecz 30 min. do scięcia i zrumienienia polewy. Posyp listkami bazylii i podawaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz