poniedziałek, 10 czerwca 2019

Rosół z grzybami shitake

Pokrój cebule szalotkę, trawę cytrynową, pół czerwonej i pół żółtej papryki. Kawałek korzenia imbiru obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Pokrusz 3 liście kafiru. Rozgrzej w garnku olej z pestek winogron, wsyp przygotowane składniki i smaż kilka minut. Zalej warzywa gorącym bulionemwarzywnym, dodaj do zupy pastę miso w ilości jaką lubisz,gotuj 20 min. Ugotuj 2 jajka, obierz, pokrój w plasterki i włóż do talerzy. 10 dkg grzybów shitake opłucz, pokrój w paski, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 20 min. 1 por oczyść, umyj, pokrój w plasterki i wrzuć do zupy. Dodaj posiekana kolendrę i sok z limonki. Dopraw sosem sojowym i podawaj.


Aby rosół był bardziej sycący dodaj do niego ugotowany makaron. Ja dodałam tagliatelle.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz